Livredderne i Hvide Sande takker af for i år: Vinden skabte farlige situationer for badegæsterne

Livredderne opfordrer derfor til, at man bader sammen med andre, så man kan holde øje med hinanden. 
dato

Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning har lukket tårnene for sidste gang i år på de danske strande. Det blev en vejrmæssig blandet sæson præget af regn og blæst, men også gode og solrige badedage, hvor livredderne måtte i aktion for at hjælpe bl.a. badegæster fanget i revlehuller eller personer i problemer på Stand Up Paddle boards. Det lune vejr fortsætter, så det er stadig oplagt med en dukkert i havet. Livredderne opfordrer derfor til, at man bader sammen med andre, så man kan holde øje med hinanden. 

For de fleste er ferien forbi, og dermed er der også langt færre mennesker på strandene. Derfor har TrygFondens kystlivreddere lukket ned for badesæsonen i år efter en sommer, der begyndte usædvanligt blæsende og vådt, men som endte med solrige og lune dage, som fik mange mennesker til at tage på stranden. 

I de knap otte uger, livredderne har været på strandene, har de gennemført 60.378 indsatser, hvoraf de 26 vurderes til at involvere personer i livsfare. Til sammenligning gennemførte livredderne sidste år 58.058 indsatser, hvoraf de 28 aktioner involverede personer i livsfare, mens der i 2018, som var en historisk travl sommer for livredderne, var 88.355 indsatser, hvoraf 52 blev vurderet at være livreddende.

- Det har været en blandet sæson med dage, hvor strandene var mere eller mindre tomme, men også dage med rigtig mange mennesker og meget at se til. Livredderne har talt med mange tusinde badegæster om badesikkerhed, og både antallet af alvorlige redningsaktioner og det samlede antal indsatser ligger nogenlunde på niveau med de seneste år. Dog har mange af sommerens livreddende aktioner involveret flere personer på én gang, så i alt har livredderne hjulpet 46 personer i land fra en livstruende situation i år, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Hyppige årsager til farlige situationer - sådan hjælper du selv en person i nød
Fralandsvind og revlehuller er ofte årsag til de livreddende aktioner. Det gælder også i år, hvor både badegæster, personer på Stand Up Paddle boards og surfere har haft brug for assistance. 

- I år har det oftest været badegæster, der er blevet overrasket af revlehuller, men der har også været flere aktioner, hvor personer på SUP er blevet overraskede af kraftig fralandsvind og derfor ikke kunne komme tilbage på land. Heldigvis fylder de alvorlige aktioner kun lidt i forhold til vores samlede indsats på strandene, og livredderne har brugt langt det meste tid på at tale med badegæster og på det forebyggende arbejde for at forhindre ulykker. Det handler bl.a. om at opfordre badegæsterne til at holde oppusteligt badeudstyr på land ved fralandsvind og at kalde badegæster tættere på stranden, hvis de er svømmet for langt ud, siger Anders Myrhøj, og fortsætter:

- Temperaturerne indbyder stadig til badeture, og bliver man vidne til en person, som er i problemer i vandet, skal man forsøge at hjælpe fra land og ikke potentielt bringe sig selv i fare ved at springe i vandet. Man skal tale til personen og forsøge at guide og berolige, og hvis man kan række en genstand, som personen kan få fat i, eller kaste en redningskrans eller en anden genstand, som kan holde personen flydende, kan man gøre det. Slå altid alarm, hvis det er en alvorlig situation, så det professionelle beredskab kan tage over. 

Brug vinteren til at træne svømme- og livredningsfærdigheder
Til dem, der endnu ikke har været i vandet for sidste gang i år, lyder opfordringen fra TrygFonden, at man bør følge baderådene og være ekstra opmærksom, når der ikke længere er livreddere til stede.

- Når der ikke er livreddere på strandene, er det ekstra vigtigt, at man altid bader flere sammen, så man kan holde øje med og hjælpe hinanden. Og når havet på et tidspunkt bliver for koldt for de fleste, er der gode muligheder for at holde svømmefærdighederne ved lige og lære livredning i løbet af vinteren. I flere end 60 svømmehaller rundt om i landet står livreddertårne fyldt med livredderudstyr, som badegæsterne frit kan låne. Det kan give mange timers leg i vandet, samtidig med at man øver sig i at redde sig selv og andre, siger René Højer, projektchef i TrygFonden.

Havnebadet Aarhus Ø samt havnebadene på Fisketorvet og Islands Brygge i København holder åbent til den 31. august 2024.

Find en svømmehal med indendørs livreddertårn
Livreddertårnene i svømmehallerne er udstyret med ægte livredderudstyr til både børn og voksne samt vejledning til sjove øvelser. Her har både små og store badegæster mulighed for at prøve kræfter med livredning, og man kan øve sig i at redde sig selv og andre under trygge forhold, hele året rundt og uanset vejret. Find nærmeste svømmehal her

De fem baderåd

1.    Lær at svømme

2.    Gå aldrig alene i vandet

3.    Læs vinden og vandet

4.    Lær stranden at kende

5.    Slip ikke børnene af syne

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.