Så kom sommeren til Danmark. Det varme sommervejr gav travlhed på strandene i weekenden, og flere steder gjorde fralandsvind det vanskeligt for badegæster at komme ind til land i bl.a. baderinge og på SUP-boards. I den kommende uge forventes der også en del vind, så livredderne opfordrer badegæster og udøvere af vandaktiviteter til at være opmærksomme på både pålandsvind og fralandsvind, inden de begiver sig ud i vandet.
Mange både turister og herboende valgte at nyde weekendens varme sommervejr på de danske strande. Det gav landets livreddere masser at se til. De fleste aktioner kunne klares med remedier fra førstehjælpskassen, og så skulle der holdes skarpt øje med de mange mennesker i og på vandet, bl.a. kom en gruppe unge på to SUP-boards i problemer, da de drev længere og længere ud med fralandsvinden. Oveni viste de unge sig at være påvirkede af alkohol. Men livredderne trådte til og fik hjulpet både unge og boards sikkert i land.
- Det varme og solrige vejr i weekenden trak mange mennesker til strandene i hele landet. Det har vores livreddere glædet sig til, og de har haft en god og bestemt også travl weekend med alt fra behandling af møder med brandmænd til indhentning af børn i baderinge og unge mennesker på SUP-boards. Og den gamle klassiker, når der kommer mange mennesker på stranden: Børn, der bliver væk fra deres forældre. Så der har været meget at se til, og livredderne har været i dialog med rigtig mange både børn og voksne, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.
Din krop er dit sejl
Weekendens vejr bød på forholdsvis rolige vindforhold, men alligevel spillede fralandsvind flere steder mange badegæster et puds. Også i den kommende uge skal man være opmærksom på vinden, lyder det fra livredderne.
- Nogle steder var det bare badebolde, der skulle hentes ind i weekenden, men livredderne havde også fat i en del strandgæster på vej i vandet med diverse boards for at advare mod den udadgående vind. Nogle gange kan man ikke mærke vinden inde på land, men så snart du kommer lidt ud fra kysten, hvor der ikke længere er læ, er der pludselig meget vind, siger Anders Myrhøj og fortsætter:
- Er der fralandsvind, fungerer din krop som et sejl, og du driver hurtigt langt ud. Pålandsvind skal du også være opmærksom på, da den kan skabe revlehuller, hvor du kan blive fanget i den udadgående strøm. Så tal gerne med livredderne om vindforholdene, inden du begiver dig ud i vandet. Især hvis der er gult flag i livreddertårnet, for så er det tegn på, at der er noget, du skal være særligt opmærksom på, og det kan meget vel være vindforholdene, siger Anders Myrhøj.
Tjek eventuelt badeforholdene på Dmi.dk eller Respektforvand.dk, inden du tager afsted mod stranden. På kortet over alle de badesteder, TrygFondens kystlivreddere er til stede, kan du se, hvilket flag livredderne har rejst, og om de eksempelvis advarer mod kraftig fralandsvind. Se kortet her: Badesteder med TrygFondens livreddere
TrygFonden Kystlivredning – aktionstal Hvide Sande Sydstrand fra uge 29 (den 15.-21. juli 2024)
- Hvide Sande: 0 livreddende aktioner, 17 førstehjælpsaktioner, 31 forebyggende aktioner og 885 oplysende indsatser
Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:
- Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
- Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
- Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
- Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.
TrygFondens kystlivreddere er denne sommer til stede på 34 strande og havnebade rundt om i landet. I uge 29 (15. – 21. juli) gennemførte livredderne 11.232 indsatser. Heraf var der to tilfælde, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare. Derudover var der 332 førstehjælpsaktioner, 660 forebyggende aktioner og 10.238 oplysende indsatser.